Operation Food Freedom
 

Boeren & Instock

Operation Food Freedom is een initiatief van Amped en Martin Topper van Zonneheerdt, teler van kleurrijke en smakelijke vollegrondsgroenten in de Flevopolder. Als 3e generatie is hij trots op dit familiebedrijf dat teelt op de meest vruchtbare gronden op de bodem van de zee. Het gaat om akkerbouw en groentegewassen. Martin werkt samen met andere Flevoboeren vanuit 'de achtertuin van Amsterdam' hard aan een korte(re) voedselketen, voor onder andere levering aan de stedelijke horeca via InstockMarket.

InstockMarket is opgericht door Selma Seddik en Bart Roeters, twee ondernemers die elkaar leerden kennen als werknemers bij Albert Heijn. Hier zagen ze precies hoeveel eten er wordt weggegooid, het grootste deel bij boeren en telers. Toen kwam het idee om deze 'restproducten' te redden en vervolgens aan horeca te leveren. 

Reststromen

Selma: "Van de 2 miljard kilo die per jaar in de afvalbak belandt, komt 780 miljoen bij producenten vandaan. InstockMarket heeft inmiddels meer dan 3 miljoen kilo groenten en fruit gered, van 200 aanbieders naar 600 chefs." 

'Foutjes'

De meest verspilde producten zijn aardappelen, groenten en fruit. Vaak gaat het om esthetische foutjes. Bart: “Consumenten zijn heel kritisch, daarom wordt er bij de boeren en telers al zoveel uitgesorteerd, want anders wordt het niet verkocht."

Meer impact

Bij voedselverspilling gaat niet alleen het eten verloren, maar ook alle landbouwgrond, energie, water en uitstoot voor de productie hiervan. Enorm zonde, al helemaal als je weet dat voedselverspilling in de meeste gevallen onnodig is.

Toegevoegd aan winkelwagen

Wil je verder winkelen of ben je klaar en wil je bestellen?

Vers en gezond eten moet voor iedereen toegankelijk zijn
 

© 2024 Operation Food Freedom - powered by Local2local · Algemene voorwaarden · Privacyverklaring · Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW